SELAMAT BERPRAKTIKAL PELAJAR IJAZAH SARJANA MUDA PERAKAUNAN UITM SHAH ALAM (AC220)
assamualaikum...
lame dah rase yer zalia tak udpate blog nie..maklumlah zalia skrg nie da bz..
bulan 8 nie zalia dah nak mule praktikal, so mmg sgt bz nak crik tempat praktikal ape semua lah..
nak crik mmg la senang sbb fakulti dah bg senarai company utk student praktikal..
but, kite bijak utk memilih tempat praktikal yg kite suke, sbb kalau mase praktikal nt ade sebarang masalah pihak fakulti mmg tak akan bertanggungjawab langsung.. maklumlah, tempat tu kite yang pilih sendiri..so xboleh nak salahkan sesiape..

dah pilih tempat praktikal, kena lah sediakan resume tu semua..then, ade company mintak surat dari fakulti plak..nak tak nak kena lah mintak surat dr fakulti..ambik mase jgk dlm proses tu..sbb ramai yg mintk surat dr fac..so,kenalah tunggu giliran..yg bengang yer mase taklimat pasal praktikal hari tu, surat boleh siap dlm mase 3 hari, tp zalia punye surat ambik mase lbh dr 3 hari..terpakse lah bersabar..hari2 ulang-alik dr tingkat 1 ke tingkat 12 semate2 nak tengok surat dah siap ke belom..dr rabu lepas hantr smpi lah semalam baru surat tu siap proses..bayangkan lah dr rabu lepas smpi rabu td, hari2 naik tingkat 12 semate2 nk ambik surat tu, tp hampeh..check2 xde pun surat atas nama zalia..

semalam nekad jgk, klau tak ade jgk surat atas nme zalia, mmg nak beranikan diri tanye kenape surat tak siap lagy..tp, alhamdulillah selak punye selak lah surat2 tu ade terselit lah surat atas name zalia..berbaloi lah kejar mase tuk ambik surat tu..clas habis pukul tepat pkl 4, then ade discussion pkul 4 jgk..so, kenalah kejar mase..nasib baik lah berbaloi kejar mase tu, klau tak rugi je naik tingkat 12, then trun balik tingkat 2 semate2 sbb surat jee..

disebabkan surat dah settle lah boleh nak procede ke next proses..so, hari nie dah settle semua yer, hantar surat dr fakulti & resume ke company yg dah dipilih..then, company ckp kne tunggu jawapan same ade diterime atau pun tidak dlm mase 2 hingga ke 3 minggu..

arghhhhh, sekarang da 4 april, keputusan dr company kena serahkan dkt fakulti akhir bulan 5..arghhhh sempat ke tak nie..harap2 company tu terima lah aku internship dkt company dieorg..so, xpyah lah aku nak pilih company lain lagi..kalau tak banyak keje nak kena mohon praktikal tempat lain..

#moral of the story : jangan buat kerja last minute..nie lah padah yer selalu sgt bt kerje last minute..






Best regards,

No comments:

Post a Comment