SELAMAT BERPRAKTIKAL PELAJAR IJAZAH SARJANA MUDA PERAKAUNAN UITM SHAH ALAM (AC220)
"CARA BERTAUBAT DARIPADA DOSA BESAR"

Jika seseorg tlh melakukn dosa yg sgt bsr iaitu berzina, maka dia hndklh bertnye kpd dri sndr, bagaimne kalau ALLAH mencabt nyawanya semntre di dlm keadaan sprt ini?

Oleh itu, wajb bgnye utk bertaubat kpd ALLAH dgn taubat nasuha (taubat yg sugguh2). Dia juga hrs bertkd utk tdk mengulagi lg dosa bsr semcm ini. Then, perlu bnyk berzikir, istighfar dan membt amaln yg baik sprt bersedekah, mnjge ibadah serta solat tdk kire sama ade solat wajib mahupun solat sunat...

ALLAH tlh berfirman yg bermaksud:

Katakanlh:"Hai hamba2-ku yg melampaui batas  trhdp diri mereka sndr. Jgnlh kamu berpts asa dr rahmat ALLAH. Sesungguhnya ALLAH mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnye, DIAlah yg maha pengampun lagi mahu pengampun"

ALLAH itu mahu pengampun, jd tiada alasan untk umatnye tdk bertaubat dr melakukn sebrg dosa sama ada dosa besar mahupun dosa kecil. Untk itu, umat manusia perlulh memhn ampun drpd ALLAH dgn ikhlas dn berjnj utk tdk melakukannye lg kelak.. Kerana ALLAH akn menganpunkan hambanye skrenye mereka btl2 mahu bertaubat & berubah mnjd insan yg berguna.


Best regards,
 " SEGMEN UPKAN FOLLOWER BY HANA "


                          
klik banner to join

follower yg sgt sdkt


follower sy sgt sdkt...itulh sbb kenape sy join segmen nie...


Best regards,

Segmen header siapa paling awesome part 2


klik banner diatas utk join

Inilah header yg bertenggek dlm blog zalia...mungkin header nie xbrpe cantik,maklumlah org yg bt nie bknlah yg jenis tangan seni..hasil yg dibt dgn tangan sndr..zalia hanye sekadr mencbe join segmen nie, hrp2 ade rezekilah...hehehe...
kepada yg join segmen nie, semoga berjaye...


Best regards,

                       
ME, SISTER & MOM


Seronak sgt bile dpt mak yg sporting mcm nie...bile kteorg keluar jenjalan mst org kte yg kami nie adik-beradik...but, no...kami anak beranak lah... yg tudung biru tu my mom...
ramai yg ckp mak aku nie muda...mcm kakak aku...
haha, rasa kelakar jugak...tp, hakikatnye die adlh mak aku yg sporting sgt...

nie lah kerje kteorg bile da bosan...
pantang nmpk kamera...mst nak ambk snap picture...
saje suke2...
yg jd mgse tukang snap pic kiteorg adlh adik bongsu aku yg lelaki...
rse da blh jd model niee...
hehe, gurau je...





                                                                                                                      Best regards,
                                                                                                                    zalia takrun
                                                                                                                                             zaliakity@gmail.com
                                                                                                                                       http://zaliakitty.blogspot.com
                                                                                                       

~~~~~~~~WELCOME TO MY BLOG~~~~~~~~

SNOW FLOWER GIRL



Nie adalah cinta hati sye...
Nama die Mohd Zubairy Bin Ahmad..
Cinta hati aku nie org Melaka..Tp, aku org Selangor...
cinta jarak jauh ar kire nye nie..hehehe....
Aku dah kenal die 6 tahun...

Die adlh semangat aku dlm hidup...
Die bnyk bg aku semangat utk berjaya...
Aku senang nak kongsi segala masalah dgn die...
Die nie jenis yg ambk berat...tp.....
cinta hati aku nie sgt cemburu org yer...
walau ape pun, aku ttp syg dkt die...
mgkn hbs belajar nt, kteorg akn menamatkan zaman bujang...
<<<INSYALLAH>>>
  Empunya blog.......
Blog nie hak mutlak NorElina Zalia Bt Takrun...
Tarikh lahir pada 28 April 1992, so makne yer umo aku tahun nie (2013) 21..
Sape yg nak bg hadiah blhlah bg yer...
Aku anak ke-3 drpd 4 org adik-beradik...mkne yer ke-2 bongsulah...
Aku masih belajar lg...so, still bergelar student lg..
 Aku student kat UiTM Shah Alam, Selangor..
Tahun nie aku tahun ke-2..masih ada lg lbh kurang dalam 2 tahun setengah..
Aku menetap di Shah Alam, tp, kg aku kat Sawah Sempadan, Tanjung Karang, Selangor...
Nama bapa aku Takrun bin Haji Kasidi...kerje sbg Penyelia Teknik Telekom...
Bapa aku nie org jawa, tp, aku tak pandai ckp jawa pun...hehehe....
Nama ibu aku plak Rohaidah Bt Mat Salan...Mak aku nie suri rumah jer, tp, bt kerja smbilan dkt rumah sbg tukang jahit...so, sape yg nak jahit baju blhlah ye tempah kat mak aku...
Aku ada sorg abang..nie yg sulung..Namayer Mohd Ezam Al-Hafiz...Abang aku nie da kawin...
Baru setahun kawin, nama kakak ipar aku Norizan Bt Tukichan...
Yg kedua, kakak aku, nama die NorAkma Diana..Die kerje dkt Tg,Karanng je...
Yg last, adik aku...nie degil cikit lah...,masih sekolah lg tingkatan 2...
Nama die Mohd Shazreel Azwan...
PENDIDIKAN :
    • 1999-2004   Sekolah Kebangsaan Sawah Sempadan
    • 2005-2009   Sekolah Agama Menengah Tanjung Karang
    • 2010/2011   Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan
    • 2011-Kini    UiTM Shah Alam

"Kucingku telah tiada"

Pagi nie cuaca sangat tenang, hujan di pagi hari membuatkan aku rasa malas nak bangun nak tido...
tp, apekan daya kena bangun jgk sbb anak dara xelok lah kan tido smpi tengah hari..
sbnrnye nak elak drpd mak bising je.. 

me n mak

sprt hari2 biasa aku teman mak aku pergi hntr akak aku kerja.. cdgnye aku nak SHOPPING hari nie, tp tak jadi sbb hujan...
so aku teman mak aku je lah pg tabung haji..hehe, anak solehahlah katakan.. 


lpas je teman mak aku, aku baliklah rumah... sampai je, aku terus crk kucing aku. namanye BUNA.. kucing aku nie dr malam semalam aku crk tak jumpe..
aku risau sgt sbb kucing nie sakit, tp tak tahu sakit ape...
bile aku jmpe jer, aku try nak pegang die, tp, die jerit...mungkin sakit kot...
masa tuk aku pindahkan die ke tmpt yg lbh selesa, die tergelincir masuk dlm parit...
nie sbb Buna duduk tepi parit..Buna tercungap2 dlm parit, aku sedaya upaya selamatkan die,
tp, mgkn dah ajal die...Buna dpt gerakkan kaki die beberapa minit jer...
then, die terus kaku...

Buna lbh krg mcm kucing yg tengah tu...

Aku sgt sedih sbb Buna kucing yg tak menyusahkan...Allah lbh sygkan Buna...
Aku terima dgn hati yg redha...walaupun sedih, aku kena terima hakikat yg Buna dah xdw..

Aku akan rindukan Buna...Bulat dan Putih akan aku jage dgn baik lpas nie...

MINI GIVEAWAY BY FD


"Segmen: Join Bloglist Ain bulan Feb - Mac!!!"





banner nie simple sgt, xserabut pun...ape2 pun, banner nie very nice...
hari nie bnyk plak ak join segmen..sbnrnye aku nie, bru first time nak join2 segmen nie...
"ape yg simple akan nmpk menarik skranye kte pandai utk mencorakkannya"

"SEGMEN:RAMAIKAN FOLLOWER BLOG 2013 BY NurulFHMT!"





Dear blogger, saya nie da lme bt blog, tp, cme baru-baru nie je aktif nak join segmen2 mcm nie..
banner mmg cute kan, tu yg membuatkan sy join segmen nie..
mmg pandaikan NurulFHMT nie create banner...cantik sgt...sape2 nak join just click je banner yg super cute tu...senangkan. tak susah pun...hehe...panjangnye sy tulis, hrp sgt sape yg bce nie xbosan...sy nie mmg ske menaip...hehehe...smile always 

http://diarionlinenurul.blogspot.com/2013/02/segmenramaikan-follower-blog-2013-by.html

"Manja" adakah itu sifat aku

Manja....
Semua orang pasti ada sifat manja, tak kire lah dengan family, rakan mahupun orang yg tersayang..
hehehe, orang yg tersayang tu mksd nye kekasih lah...
ramai jgk kawan2 aku kte yg aku nie manja...ehhhh perasan plak aku nie...
tp, mmg aku tak nafikan yg aku nie mmg manja, lebih2 lg dengan family aku...
Dr dulu sampai sekarang mmg family aku manjakan aku, mgkn sbb tu lah aku jd manja..


mcm nie ke mke mnje..hehe


Skrg aku bljr dkt Shah Alam je, tp, kalau ble aku nak blek kg mst family aku yg ambk.. aku tak pernah blek sendr... pada hal tak de lah jauh sgt ...Shah Alam dengan Tg. Karang..
mgkn family aku risaukan aku yg msh mude nie, jln sorg2 kot, hehe..


my happy family


kdg2 aku teringin jgk nak blek kg dgn bas,mcm kawan2 aku tu..tp, emak dan abah aku ttp berkeras nak ambk aku jgk, dr aku bljr dkt N.9 lg smpi lah aku bljr dkt Shah Alam..
tp, xpelah, selamat sikit ble family yg jemput kte kan..


mke happy mak n abah


ehhh, panjang plak celoteh aku hr nie, sape yg sudi bce, bce lah...
mgkn entry nmpk gedik ckt, tp, sekadar nak hlgkan bosan time cuti semester nie...


result examination

Alhamdulillah 
berkat di pagi Jumaat, aku dpt meningkatkan resultku dr sem yg lepas.
Walau pun xdpt dekan, aku mmpu tersenyum dr sem lepas yg aku hnye mmpu bersedih
melihat result ku sendr..semangat yg family aku bg ckup utk aku  happy, dan ini lah satu-satunye
yg aku mampu bg..mungkin lpas nie aku blh bg mak dan abah aku gembire..aku akan dptkan keputusan yg baik lpas nie.
itu janji aku..dan itu azam aku untk thun 2013 nie..ape pun aku akan berusaha lbh gigih dan semangat utk mambahagiakan mak and ayah aku...
Dikesempatan ini, aku ingin mengucapkan tahniah kpd rakan ku yg berjaya...
bg yg xberjaye usaha lagi di masa akan datang, hanye kte yg mmpu mengubah masa depan kte di selang seli dgn dorongan dan semangat dr org yg kte sayang, terutamanya family yg banyak memberi nasihat dan tunjuk ajar..ape-ape pun, tahniah utk diri sendiri...
"MASA UTK MENGUBAH DIRI SENDIRI DEMI KEBAIKAN DIRIKU"